Sunday, 20 July 2008

Cum se prepara mortarul?

Mortarul este acel liant ce leaga caramizile sau blocurile tip BCA (sau blotari) formand zidurile. Asa se zideste, cu mortar. De asemenea, mortarul se mai foloseste si la tencuit – operatiune ce ajuta la intarirea peretilor, conferindu-le rezistenta. Tencuiala mai are si rol de uniformizare a peretilor.

Mortarul se poate face din ciment, var, nisip si apa. Sau mai nou: Multibat, nisip si apa. Esita multe alte variante dar acestea doua sunt cele mai folosite.
Mortarul clasic din ciment si var
Se tine cont de formula: 1 portie ciment, 2 portii var, 4 portii nisip, si apa cat cuprinde.
Mortarul pe baza de Multibat
Se prepara astfel: 10 galeti nisip (galeti de 10 litri) la un sac de Multibat.
Pentru cantitati mici se prepara in galeata si se amesteca cu mistria sau bormasina cu melc.
Pentru cantitati mari el se poate prepara mecanic (cu ajutorul betonierei – malaxor) sau la lopata.
Pentru malaxor: se pune intai apa, apoi materialul de liant (ciment si var sau Multibat – a nu se folosi ambele variante simultan!), apoi nisipul.
Pentru prepararea manuala, la lopata, se va pune mai intai nisipul (jos), apoi peste el materialul de liant. Se amesteca bine mutand gramada cand intr-o parte, cand in alta. Apoi se face o gaura in mijloc, precum un crater, si se toarna apa. Se lasa un pic sa traga apa si apoi se amesteca.

No comments:

Post a Comment